Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 mai 2013

Educaţie pentru un viitor mai bun (apel)

Poate că n-am fost prea explicit în prima postare... 
Khan Academy (http://www.khanacademy.org/) este practic un portal unde poţi învăţa on-line de la "1+1=2" la analiză matematică (şi toate dintre ele sau chiar mai mult), fizică, biologie, chimie (anorganică şi organică), economie (teorii serioase, nu contabilitate primară), "ştiinţa calculatoarelor" (sic! - "Computer Science" în original) etc. Vizitaţi şi vă veţi lămuri. 
KA Lite este un proiect derivat din Khan Academy cu orientare spre cei care nu au un acces continuu la internet. 
Ambele proiecte au o puternică bază "open-source" şi se bazează pe contribuţii voluntare. 
Deşi (iniţial) materialele video şi exerciţiile au fost create în limba engleză, proiectul a câştigat şi o bună expunere internaţională, multe materiale fiind deja traduse (câteva dublate, cele mai multe subtitrate) în diverse limbi. 
Eu am terminat recent traducerea _interfetei_ KA Lite în limba română şi mi-am încercat mâna la subtitrarea a două materiale video scurte... 
Ştiu că mulţi vor să facă ceva pentru generaţiile viitoare, dar sunt descurajaţi de nepăsarea, mârlănia şi hoţia din jur. Eu spun că _se_poate_ chiar şi în condiţiile astea. Trebuie doar să fim mai mulţi cărora să ne pese şi să nu ne fie lene să muncim puţin în plus. 
Nu ne vom "umple de bani" participând la aceste proiecte, dar societatea din care facem parte va avea încă o (mică) şansă să devină mai bună. 
Concetăţeni, vă provoc din nou la educaţie atât pentru generaţiile viitoare cât şi pentru noi! (Să fim serioşi, câţi mai ştiu să calculeze o integrală?)